dinsdag 29 december 2009

De laatste druppel


Foto: pixton.com

Het is zover.... aangekomen bij de poort. Het denken stopt... het lezen stopt ... het praten stopt......, het schrijven stopt.... de wereld blijkt leeg! Ik ga de poort binnen en stap over op de ervaringslaag. Diegene die intensief met mij zijn meegereisd kunnen met me mee. Anderen hebben wellicht nog wat werk voor de poort te doen en weer anderen draaien om..

Met deze laatste Blog stopt de huidige weblog.... de woorden en gedachtes laat ik achter... de beelden, klanken, poezie nemen het over... en het derde vioolconcert van Philp Glass hoor ik nu uit de luidsprekers...



Philip Glass horen?
http:www.youtube.com/results?search_query=philip+glass+violin+concerto+3rd&search_type=&aq=6sx&oq=philipglass+violin

LIEVE LEZERS EEN HEEL GOED 2010

donderdag 24 december 2009

Anima en Animus

Kerstavond.... anders dan andere kerstavonden...

Vriendinnen vragen wel eens aan mij "Marleen hoe is het voor jou als ik met jou over mijn relatie praat? ". 'Geen probleem' is direct mijn antwoord.

Een van mijn beste vriendinnen gaat trouwen, een ander zit in een scheiding, de volgende is helemaal in de wolken want ze heeft eindelijk haar man gevonden, een vierde heeft troubels in de relatie, een vijfde kan de man van haar leven niet vinden en die van mij,die is onlangs bij me weggegaan. En toch... gek genoeg ... maakt het allemaal niet zoveel uit .... iedereen is uiteindelijk - geheel in eigen stijl- bezig met dezelfde klus namelijk 'het integreren van Animus en Anima'.
Dit kan binnen een vaste relatie, gedurende 'Single tijd'maar ook in tijden van eenzaamheid.... alle fasen zijn noodzakelijk en dragen bij... Dit groei proces lijkt buiten ons te gebeuren, maar dat is slechts de spiegel van de 'inner world'. De vorm creëert mist, maar de essentie komt overeen .....

dinsdag 22 december 2009

Een avondje TV

Net als sommigen van jullie word ik een beetje moedeloos van het aanbod van de Televisie. Het is zo veel en zo onzinnig...
Mijmer.. is dit een teken van zwaarmoedigheid of van het doorbreken van licht! We zien de wereld tenslotte op zijn kop. En ik mijmer nog even door...of is beidde waar en kan het onomkeerbare licht pas doorkomen na de zwaarmoedigheid of met andere woorden na het ontmaskeren van de illusie..... of nog eens anders geformuleerd 'kan het onomkeerbare licht zich slechts openbaren wanneer we de put in gaan? '

Kunst in deze New Age


Schilderijen: Mark Rothko
Yes... ik heb ze allemaal gezien... En steeds met in mijn achterhoofd die ene vraag "wat is Kunst". Kunnen we Kunst begrijpen, kunnen we Kunst plaatsen, wat kan Kunst ons vertellen, wat is de Kracht van Kunst in onze wereld..... Kunst verbindt ons met die andere wereld en als we in de geschiedenis kijken is er een ontwikkeling van de kunst... de Kunst leidt ons stap voor stap naar de werkelijkheid. En bij de laatste dvd van de moderne Kunstenaar Rothko, kwam ik tot de volgende conclusie "Kunst in de 21e eeuw kan het doorkomende bewustzijn in ons universum weergeven" Dat is per definitie ondoorgrondelijk en vernieuwend

zondag 20 december 2009

Simon Schama Kunsthistoricus


In Het Noorden is het bar winterweer en ik hoef de deur niet uit .... Geen probleem want wat ik afgelopen week van mijn vader kreeg is werkelijk fantastisch!
Simon Schama de Britse kunsthistoricus behandelt 8 kunstenaars. Maar... het speciale van deze serie is dat zijn kijk op de geschiedenis zo bijzonder en poëtisch is dat het eigenlijk steeds om twee kunstenaars gaat.
Van H. kreeg ik net een enthousiaste reactie op deze bijzondere Historicus en hij tipt zijn boek 'Landschap en herinnering', waarin hij onderzoekt op welke manier de mens door de eeuwen heen het landschap heeft geïnterpreteerd. Met het van hem bekende elan; "hij stapelt het ene beeld op het andere en verliest zich in wonderlijke anekdotes".

donderdag 17 december 2009

Er naar toe bewegen


mylanasgift.punt.nl/?a=2006-11Vanuit de stilte kunnen we ervaren wat we ten diepste willen en vervolgens is het zaak daar energie aan te geven.
Valkuil: De valkuil is dat het verstand deze wens onmiddelijk overneemt en via planning en actie vorm wil geven. Het nadeel is dat we hierdoor alle bijstellingen en verfijningen van de wens overslaan. En we gaan van ons pad af en kunnen eigenlijk weer opnieuw beginnen.
Zachte bries en verbeelden
- Bewustwording is geen storm, maar gaat veel meer over een zachte bries. Langzaam aan en stap voor stap...
- Geef deze wens energie door het te verbeelden bijvoorbeeld door visualiseren, tekenen, een collage maken, rollenspel spelen etc. Geef deze beelden weer, maar doe voorlopig niks concreets.
- Neem vooral je gevoel ook mee in dit proces
- Blijf elke dag mediteren
- Geef dit proces tijd en vertrouwen

woensdag 16 december 2009

Een andere koers


Het thema wat zich aandient is de vraag "hoe creëer ik mijn eigen werkelijkheid" De laatste weken aan de ronde tafel met J. en C. is dit steeds het onderwerp van gesprek. De komende week (en) zal de weblog hier over gaan. Lift mee op deze weblog en doe de oriëntaties en experimenten.


- We kunnen alleen de werkelijkheid creëren die in het verlengde van onze eigen essentie ligt.
- Het is dus zaak om er achter te komen wat onze individuele essentie is.
- Deze individuele essentie is per definitie precies waar jij gelukkig van wordt
- Deze essentie wordt nu nog vertroebeld door de mist
- Via de stilte ( meditatie/ mindfulness) en via transpersoonlijke ontwikkeling kun je jouw essentie uit troebel water opvissen.
Experiment: Ga elke dag een kwartier mediteren en schrijf daarna een kwartier op wat er allemaal in je opkomt. Geen censuur, alles wat er komt is ok!

Vraag: als je meedoet, mail mij dan eens wat ervaringen, dan kan ik dat eventueel weer (anoniem) in de blog verwerken. (Deze weblog heeft nu ruim 250 lezers per maand, ik hoop dat er tenminste tien mensen zijn die mee gaan doen.)

dinsdag 15 december 2009

Denken versus Nu


http://www.lagunisol.org/verantwoording.htmlVandaag kreeg ik deze uitspraken van Krisnamurti van C. over de mail.

'Het denken kan zichzelf projecteren in de toekomst, maar is aan gisteren gebonden'

'Denken is herinnering en herinnering is een verzameling van reacties, daarom is het denken'

Mijmer.... Denken geeft dus nooit iets weer van de toekomst. ....Denken is dood.... Denken gaat over iets wat al geweest is.... Maar in mijn hoofd kunnen zich ook nieuwe dingen openbaren... maar dat noemen we dus geen denken. Het is dus de kunst om het onderscheid te maken tussen 'het dode denken' en de 'openbaringen uit het Nu'
Experiment: Probeer inzicht te krijgen in je geadchtes, wat denk je allemaal, wie denkt dat allemaal, wanneer denk je wat etc. Ga op onderzoek uit, schrijf het allemaal op, dit kan je veel inzichten opleveren.

zondag 13 december 2009

Het transpersoonlijk perspectief

Foto: www. marionbutcher.nl
Ik las mijn aantekeningen van de workshop 'loslaten' voor aan J. en mijn aandacht bleef hangen bij de zin 'Je kunt alleen loslaten vanuit het transpersoonlijk perspectief '. Ja het leven heeft van alles voor ons in petto en vanuit de alledaagse werkelijkheid kunnen we het niet begrijpen. Zeker als het om indrukwekkende life events gaat, zoals het verlies van een kind, een baan, een partner, je gezondheid of zelfs van je eigen leven. En deze 'life events' zijn alleen te 'begrijpen' vanuit de ervaringslaag. Een laag die veel dieper gaat dan die van de alledaagse werkelijkheid. Die laag kunnen we leren kennen, door de aandacht naar binnen te brengen en de stilte op te zoeken. Deze laag noemen we het transpersoonlijk perspectief.

donderdag 10 december 2009

Jij bent de maat der dingen


Vandaag in het klasje van meeneer Uil.


'Meneer Uil kunt u mij vertellen hoe ik zou moeten leven?' vroeg Kareltje, een van de kleine kabouters vooraan op de steen. 'Nee' zei de Uil beslist!, dat zijn verzinsels van de mensen'. En hij vervolgde "Er bestaat niet iets als -zoals het zou moeten-, er is niemand in dit universum die dit voor jou formuleert of dit bepaald'. 'Ja maar' begon Kareltje... 'mijn moeder zegt altijd..., de dominee vertelde gisteren..., mijn vriendjes zeggen.....de dokter zei laatst...en van de rechter moet ik ......". 'Stop maar kleintje ' zie de wijze uil vriendelijk. 'Precies dat is de crux... de Gouden Standaard in jouw leven, die bepaal jezelf, jij helemaal alleen. Jij bent de maat der dingen Kareltje ! Dus.. wat voor kabouter wil je zijn.
Mijmer... zou dit ook voor mensen gelden? En wat is dan mijn Maat?
Oriëntatie: Wat is dan jouw Maat?

De tweesprong


Schilderij: Waterhouse
De zeemeermin kwam even boven water en toen dook ze weer de golven in en verdween weer voor honderd jaren onder water.
....net als doornroosje....

Orientatie: Wat doe jij op de tweesprong die zich in je leven aandient? Kies je voor het pad van bewustwording of kies je de weg van de Zeemeermin.
Een ding is zeker.... de tweesprong zal zich steeds opnieuw aandienen net zo vaak totdat jij er gehoor aan geeft.... Al zal het honderden jaren duren....

dinsdag 8 december 2009

wetenschapsfilosofie


Vandaag in de Mindfulness groep hadden we het er nog over. Het gangbare paradigma in de sociale wetenschap ..
Door de mist en nevel zien we de werkelijkheid vaak niet. We zijn over het algemeen nog niet in staat om te zien hoe we onze eigen werkelijkheid kunnen creëereen.
We geloven met zijn allen nog heilig in de kracht van plannen en wilskracht... we denken nog steeds lineair.... we gaan uit van oorzaak en gevolg... we geloven in een maakbare samenleving..... In de wetenschap bouwen we theorie op basis van het onderling vergelijken van grote groepen..
Maar..... klopt het allemaal nog wel? kan het huidige wetenschapsparadigma stand houden in deze nieuwe eeuw?

zaterdag 5 december 2009

de schone kunsten


Deze kaart kreeg ik afgelopen week. Een ware boodschap... dit geldt niet alleen voor muziek, maar voor alle shone kunsten...
Van woorden naar beelden en klanken... maar ik durf het nog niet aan en ik weet nog niet hoe...en daarom voorlopig nog de weg van de filosofie op mijn weblog.

vrijdag 4 december 2009

Cadeau Tip: Smaakgids klassieke muziek van Aldo Druyf


Yes... ik heb weer wat leuks in huis: "De smaakgids klassieke muziek; ontdek en ontwikkel je eigen klassieke muzieksmaak'. Een reuze leuk sinterklaascadeautje voor iemand die (meer) thuis wil raken in de wereld van klassieke muziek. Met CD, webiste en boek.
Aldo Druyf heeft de gitaaropleiding van het Conservatorium van Amsterdam gevolgd. Naast zijn conservatoriumstudie heeft Aldo Druyf diverse masterclasses gevolgd en in London heeft hij lessen gevolgd bij David Russell. Ook werkte hij tijdens zijn studie in een klassieke platenzaak en in deze tijd heeft hij het klassieke repertoire grondig leren kennen en die kennis gebruikt hij nu tijdens lezingen en workshops en in zijn publicatiesIn 1994 maakte Aldo de Luistercursus Klassieke Muziek. Van deze box met twee cd’s en boekje werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht. De Luistercursus is in 2006 in boekvorm uitgegeven onder de titel Ontdek Klassiek. De workshop is een interactief multimediaal klassiek muziek concertprogramma, waarin de klassieke muzieksmaak van de toeschouwers aan de hand van de Smaakgids klassieke muziek wordt verkend. Hoe ontdek je in de wereld van de klassieke muziek dat wat jíj mooi vindt? Met de Smaakgids klassieke muziek geeft Aldo Druyf je de mogelijkheid om - met jouw smaak als leidraad - gebruik te maken van zijn uitgebreide kennis van de klassieke muziek. Dit alles wordt ondersteund met cd's, live klassiek gitaarspel en voorlezen uit eigen boek door de auteur. Klassieke muziek komt hierbij op een leuke manier tot leven!
lezing van Aldo Druyf
Datum: zondag 20 december 2009
Tijd: 14:00 - 15:00
Kosten: vrije toegang
Adres: Guldenstraat 209712 CE Groningen (Boekhandel Selexis)

'Ik ben alles wat er is' (en jij ook)


http://lucacardelli.name/indexArtifacts.html Gisteren aan de ronde tafel met Y...... 'Ik ben alles wat er is' .... er is geen ander. Ik blijf er over schrijven, want dit bewustzijn dringt langzaam steeds dieper in mij door. Alles wat ik buiten mijzelf zie.... dat ben ik zelf.

Flauwekul, egoisme, navelstaarderij hoor ik jullie denken. Nee.... doe de deur niet dicht!. Als je verder wilt is een open mind noodzaak. Ga zelf op onderzoek uit en beschouw deze theorie niet als waar, maar als mogelijke waarheid.

Mijmer..Dus als we nadenken over of ons opwinden over de problemen of het gedrag van ons kind, onze partner, onze clienten, onze studenten, onze baas.... Dan gaat het over onszelf!

Ga het maar onderzoeken......

donderdag 3 december 2009

Rommelen in de marge.....


Groepen begeleiden is zo ontzettend leuk, want het levert mij ook steeds weer nieuwe inzichten op. Vorige week kwam het ter sprake in een van de groepen: " Wat doen we met negatieve gevoelens'? . Mindfulness is daar heel duidelijk in "we kiezen voor de gulden middenweg; we lopen er niet voor weg, maar we verzuipen er ook niet in" Blijf ademen en kijk er rustig naar met een milde houding. Een cursist kwam met een andere oplossing; 'laat de negatieve emoties vallen en wek positieve emoties op'.Met andere woorden "verplaats je aandacht naar het licht" Ja..... als het je helpt is dit ook een prima manier om je leven -in moeilijke tijden- wat draaglijker te maken. Maar het onderwerp liet me niet los... (dank je N.) Eigenlijk is dit een oplossing uit de cognitieve gedragstherapie en die is prima!. Maar..... het is een oplossing binnen het oude paradigma. Mindfulness en Transpersoonlijke Ontwikkeling (TO) bieden je een nieuw paradigma! ik zou willen zeggen : 'vanuit de cognitieve gedragstherapie blijf je knutselen aan je oude fiets, maar Mindfulness en TO geven je een Auto'.

Willen we echt wat veranderen in ons leven dan zullen we moeten overstappen op een nieuw bewustzijn.. en daar hebben we nieuwe methodieken voor nodig, zoals die binnen de Transpersoonlijke Ontwikkeling en Mindfulness voor handen zijn.
Mijmer.... en nou moet ik heel hard rennen, want voor je 't weet word ik op het matje geroepen om dit standpunt in het bolwerk van de Geestelijke Gezondheidszorg te gaan verdedigen... Want... zoals we uit de kunstgeschiedenis weten, wordt vernieuwing en verandering meestal niet erg op prijs gesteld!

dinsdag 1 december 2009

Lege Zandstormen


Alle gedoe... en zogenaamde problemen zijn in feite leeg... En dat kun je soms ervaren als je een ogenblik helemaal in het Nu verkeert. Dan kun je lachen om alles wat zo belangrijk leek....

Als je dit nog nooit ervaren hebt, dan is het onbegrijpelijk wat ik nu weer ga schrijven, want bewustwording stoelt op ervaring en dat maakt het zo moeilijk om er over te praten, er over te schrijven of het op anderen over te brengen. Lees maar gewoon, er komt een dag dat je deze ervaring zult hebben!
We kunnen er voor kiezen om steeds maar weer opnieuw het gedoe in te gaan... steeds maar weer energie gebruiken voor die 'klote' baas, die vervelende moeder of schoonmoeder, die zus of die ex van je... Je kunt er uren over doorpraten met iedereeen die het maar horen wil ... Maar je kunt het ook niet doen. Je kunt ook besluiten om het te laten rusten en de emoties en gedachten niet steeds weer als een tornado door je lichaam te laten gaan. Dit wordt makkelijker wanneer je begint te beseffen dat 'het gedoe' enkel zand is dat opwaait. Dat het veel onnodige onrust veroorzaakt en dat het ook weer veel tijd nodig heeft om weer neer te dalen en tot rust te komen.

Oriëntatie: hoe doe jij dat? ga je steeds weer opnieuw de discussie aan? ga jij je verhaal steeds weer opnieuw vertellen? Of zet je er soms ook gewoon een punt achter....