donderdag 27 mei 2010

Gedoe.. verstrikt in het struikgewas


http://popol.punt.nl/

Ik zit in het gedoe... vast en verstrikt in het struikgewas.. Alladin heeft me te pakken. Hij voert me steeds weer naar het denken en het piekeren.

Hoe heb ik dat nou... nee niet waarom maar Hoe !

Ik denk over mijn probleem, ik praat met verschillende mensen over mijn probleem... Ik voel dat al mijn aandacht in mijn hoofd en mijn schouders zit... In feite creƫer ik een grote zandwolk dat al het andere overschaduwd. Door al dat opstuivende zand zie ik de werkelijkheid niet meer....

Ik noem mijn probleem niet bij naam.. het doet er niet toe, ik noem het Gedoe .. niet voor niks... gedoe is inwisselbaar. Het ene gedoe is inwisselbaar voor het andere gedoe. Het doet er eigenlijk niet toe welk gedoe het is... We kunnen ons er helemaal in verliezen... Jouw gedoe.. mijn gedoe.

Wat kan ik doen? elk gedoe voert me weg van het Hier en Nu en brengt me in het denken ..
En als ik nou eens naar de Rust... naar de stilte....toe ga? .. daar is helemaal geen gedoe.



Wat is wijs (mei 2003)

Heel dicht daar bij de oorsprong
daar neemt de eenvoud toe
complexiteit wordt minder
ver weg van ’t menselijk gedoe

Heel dicht daar bij de kern
daar valt de bijzaak af
het scheidt zich van de hoofdzaak
het koren van het kaf

Heel dicht daar bij de oorsprong
daar zie je de natuur
daar is de kennis en de wijsheid
eenvoudig en heel puur

Je met die kern verbinden
hoe logischer het is
je voelt wel waar het heen moet
je voelt wat wijsheid is


Marleen, ©

maandag 17 mei 2010

De geest is slim

Gesprek over en met Aladin

W: 'Elke dag mediteren, tenminste een kwartier en het liefst een half uur. Dat is 'het medicijn' voor bewustwording dat ik aan iedereen geef. Geen concessies .. zelfdiscipline"


X : 'Zijn er dan geen andere manieren? fietsen, joggen, tuinieren... etc..'

W: 'NEE !

X : ''Wat is hier toch zo moeilijk aan? waarom willen we hier toch altijd onderuit? Waarom is er altijd iets anders dat wij voorrang verlenen? "

Aladin: Het is de Geest... Ik ben het... De geest is zeer gwiekst en zeer slim om jou AF TE LEIDEN

X : Afleiden waarvan?


Aladin: Afleiden van je ZELF... van je ESSENTIE ... van wie je in wezen bent. IK WIL JOU AANDACHT !..

X: Wat kunnen we hier aan doen?

W: we moeten de geest leren kennen en deze ontmaskeren. Maar wel vanuit Mildheid en niet vanuit strijd.

Aladin: Ik heb van alles hoor om je aandacht te pakken ......
- je slaperig maken
- je kriebel geven
- (fijne) gedachten naar je toezenden..
- je angstig maken zodat je de controle wilt houden
- je excuses influisteren zodat je toch gaat bedenken dat het goed is om tijdens de meditatie te gaan denken...
Lieve mensen.. Ik... Aladin is jullie te slim af.....

EN WEG WAS HIJ weer.. terug in de fles....

Experiment: Ga deze week eens op onderzoek uit, hoe werkt jouw geest en hoe krijgt jouw geest het altijd maar weer voor mekaar om je af te leiden en je aandacht te krijgen?

maandag 10 mei 2010

In beweging komen


http://www.provant.be/vrije_tijd

Vandaag heb ik meegedaan met de running therapie van Polyzoom. www.polyzoom.nl Mooi was het ..... Met een groepje mensen lopen en bewustworden van je eigen gedrag bij lichamelijke inspanning. Voel ik mijn lichaam?, Ga ik over mijn grenzen? Loop ik achter mijzelf aan ? Ga ik veel te snel? , Neem ik verantwoordelijkheid voor mijn eigen tempo... etc. Allemaal bewustwording, want ook in dit 'sport gedrag' spiegelt zich mijn innerlijke wereld. (my life is my message).

En vandaag was het mijn taak om eens te kijken of we Mindfulness aan deze activiteit kunnen toevoegen. Het loop schema kent momenteel de afwisseling van 3 minuten rennen en 2 minuten lopen. En juist in dit lopen, kunnen we Mindfulness toevoegen. Het lopen staat daarmee niet meer ten dienste van het rennen, nee het lopen wordt een doel op zichzelf.

Tijdens het lopen, vertragen we onze pas dramatisch. ( 3 keer zo langzaam lopen als je normaal loopt) we praten niet, dan brengen we de aandacht naar het lopen zelf, vervolgens naar de ademhaling, we horen de vogels en we zien de bomen en de takken. Op deze manier gaan we uit ons hoofd en brengen we onze aandacht in het Hier en NU.

Experiment: Ben jij ook via een schema aan het hardlopen? probeer dit dan eens!

Running therapie is een prachtige manier om "weer in beweging te komen" als je op een of andere manier vastgelopen bent.

zondag 9 mei 2010

er bij blijven


Hoi J .. hier is hij dan; dit was de mist in mij afgelopen week.

'Ik wil dat je blijft' zei hij. ik zuchtte 'storm, regen, kou, een lekke tent en een hoop drukke kindertjes' de uitdaging was groot.... de rugzak stond alweer ingepakt. Maar toch.. ik ademde een paar keer diep en besloot TE BLIJVEN ..

Pas dagen later begreep ik de symboliek van deze gebeurtenis (my life is my message.. ) Lieve mensen 'van ons wordt gevraagd er bij te blijven of met andere woorden verantwoordelijkheid te nemen.... '

Er bij blijven... hoe vaak noem ik het niet in de mindfulness groep. We moeten er bij blijven en niet vluchten. In de bodyscan, betekent het gewoon dat we blijven ademen en met onze aandacht bij de pijn of moeilijkheden blijven. Dat kan zijn de lichamelijke pijn, maar ook de psychische moeilijkheden die zich in ons hoofd herhalen. "blijf er bij met je aandacht en adem er in door'

De wereld heeft mensen nodig die er bij blijven... die ergens voor gaan staan... die niet vluchten.. die verantwoordelijkheid nemen... hun eigen geluid laten horen... Loop niet weg 'het is onze wereld, met alles er op en er aan' ga het aan... Anders blijven we met elkaar in de circle of life doordraaien en ontstaat er geen uitweg.


(Pas op: lees mijn weblog niet verkeerd, soms is het beter om weg te gaan, dan is weggaan juist verantwoordelijkheid nemen. Wijsheid zit in jezelf: Je weet het zelf wel in je eigen situatie)

zaterdag 1 mei 2010

je krijgt wat je nodig hebt



'Je krijgt wat je nodig hebt...' zei mijn opleider altijd. En.. wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen? 2 + 3 =5 Met regelmaat zitten er nu 5 kindertjes aan mijn keukentafel..
Wie had dat ooit gedacht? De rust? ... die is dan ver te zoeken... mmm... Ik zal het op een of andere manier wel nodig hebben... dit dient zich aan en ik kan er alleen maar weer voor gaan....Gods wegen zijn tenslotte ondoorgrondelijk ....