maandag 8 december 2008

Waarheid bestaat niet

Foto: http://www.baso.be/afb_nieuws/ruzie.jpg
In mijn praktijk kom ik het thema machtsstrijd vaak tegen. Problemen tussen partners, maar ook tussen collega’s of vrienden spelen zich vaak af rondom de vraag ‘wie heeft er gelijk’. Bij sommige Partners is deze strijd zo hevig, dat het hele contact zich rondom deze vraag afspeelt. De relatie wordt gekenmerkt door machtsstrijd en dat is voor niemand bevredigend. Het kost veel energie om steeds 'je gelijk' te moeten halen en deze energie zou je ook op een veel prettigere manier in het contact kunnen steken. Bijvoorbeeld door te proberen de ander in zijn visie te begrijpen.

De oorzaak van dit veel voorkomend conflict berust op een misverstand. We denken dat er zoiets bestaat als objectieve waarheid. Maar objectieve waarheid bestaat niet, waarheid is relatief. Relatief wil zeggen dat iets niet op zichzelf staat, maar afgeleid is van iets anders. Waarheid is Afhankelijk van het bewustzijn van de 'ziener'. Hoe de wereld er uit ziet, heeft enkel en alleen te maken met hoe deze persoon naar de wereld kijkt. Deze wijsheid vormt de kern van de Kwantum Theorie en in de populaire documentaireWhat the bleeb do we know’, wordt dit heel mooi zichtbaar gemaakt.

De manier waarop jij en ik naar de wereld kijken is afhankelijk van je opvoeding, je ervaringen, je groei, je ontwikkeling en daarmee je bewustzijnsnivo. Als je meer bewustzijn ontwikkelt, (bijvoorbeeld via Mindfulness of therapie), dan verandert jouw kijk op de buitenwereld en verandert jouw waarheid. Een bekende boeddhistische uitdrukking luidt: 'niets is waar en alles is waar"

Wanneer je dichter bij de waarheid wilt komen, is het beter je 'sparring partner' te leren kennen, dan je blind te staren op de gebeurtenis an sich. Net als bij Copernicus vraagt dit om een totale omwenteling in je denken. Copernicus, kwam er achter dat het niet de zon was die om de aarde draaide, maar de aarde om de zon.

Experiment: onderzoek vandaag eens in hoeverre de ruzies en conflicten om je heen met ‘gelijk willen hebben’ te maken hebben.

Stelling 1: Waarheid is niet objectief en strijden om ‘het gelijk’ is zinloos en zonde van je tijd.
Stelling 2: Veel zinvoller is het om de ander te begrijpen
Stelling 3: Wat een opluchting kan ik ervaren en wat een verdieping kan er ontstaan, als ik geen gelijk hoef te hebben.


En tot slot hoef ik met deze Column ook geen gelijk te hebben... enkel begrp is voldoende