donderdag 8 juli 2010

Harry 'weet' en Marcel 'weet niet'


Personage: Marcel Lubbermans zit in hetzelfde jaar als Harry en is ook een Griffoendor. Hij heeft een rond gezicht, is erg vergeetachtig en heeft een uitgesproken talent voor ongelukken.

Harry weet en Marcel weet niet ......
Harry weet dat hij de steen der wijzen uit de handen van Voldemort moet houden, hij weet dat deze verschrikkelijke, moeilijke, angstwekkende taak op zijn schouders rust.. en Harry gaat ... Harry gaat op pad en besluit zijn taak te volbrengen....

Echter nadat alles zorgvuldig is voorbereid en hij samen met Hermelien en Ron s'avonds laat de huiskamer wil verlaten, springt Marcel Lubbermans tevoorschijn "je gaat niet Harry.. roep hij, dat kost ons de punten voor Griffoendor".

Harry kreunt 'Oh nee...' maar hij blijft vriendelijk doch handelt beslist en schaakt Marcel voor een paar uur uit. Harry 'weet' en Marcel 'weet niet'... Nee Marcel weet niet dat de taak van Harry al het andere te boven gaat... dat als Harry nu de steen niet in veiligheid brengt er geen Zwijnstijn meer zal bestaan en al helemaan geen punten voor Griffoendor.
Wat een mooie metafoor heeft J.K. Rowling hier(waarschijnlijk onbewust) voor gekozen. Zien jullie hem ook? Het gaat niet om de punten die we hier op aarde verdienen, de wereld is tenslotte leeg... Het gaat hier om iets heel anders.. het allerhoogste.. dat wat alles te boven gaat. Maar als we het net als Lubbermans gewoonweg 'niet weten' dan gaat dat voorlopig nog aan onze neus voorbij en blijven we vechten om de punten.... En.... wees gerust ook dat is ok..