woensdag 13 oktober 2010

Koning van de Weerstand


ja... deze foto is beter


Veranderen... ontwikkelen... We ontwikkelen ons als individuen naar een nieuw bewustzijn toe. En niet alleen als individu, maar als mensheid als geheel... We zijn met elkaar op weg naar een nieuwe wereld zoals David Welsch dat zo mooi in zijn boek beschrijft.

Hoe werkt dan zo'n verandering of ontwikkeling? Het eerste feit dat we onder ogen moeten zien is de Weerstand die bij een verandering ontstaat. De mens en de mensheid is van nature niet geneigd om te veranderen. Omdat we de drang hebben ons vast te houden aan het oude en vertrouwde en daaruit (schijn)veiligheid ervaren. Bij elke verandering ontstaat angst en onzekerheid, waardoor de eerste reactie NEE is. Onmiddelijk komt er een scala aan redeneneringen op gang die deze NEE ondersteunt. En wanneer deze actie succesvol is en de anderen gaan er in mee, dan is het 'gevaar afgewend' en kunnen we weer rustig ademen. We blijven zitten op onze plek !

Gelukkig hebben we de mensen die ons begeleiden in de verandering. De therapeuten, trainers, bedrijfscoaches en veranderaars spelen het spel van "de weerstand'. Een goede Coach is 'Koning van de weerstand'. Hij stimuleert mensen om naar de verandering te gaan en hierbij de opwinding en vreugde te kunnen voelen. Tegelijkertijd moet hij er ook voor zorgen dat de angst en onzekerheid niet te groot wordt en hiermee voorkomen dat er op de rem geduwd wordt. De Veranderaars lopen op een evenwichtsbalk en met vertrouwen en subtiliteit probeert de Coach/therapeut de ander vooruit te laten bewegen. De richting op van de persoonlijke belofte die ieders leven in zich draagt.

Want... ieder mens wil uiteindelijk groeien en bevrijd worden... Besluit om uit de comfort-zone te gaan, gewoon met vallen en weer opstaan en lever je gevecht met je eigen weerstand. Misschien wel de grootste uitdaging van je hele leven....

want eh... weerstand is niet buiten ons, hij woont in ons