dinsdag 8 juni 2010

Ervaringsleren


Afgelopen weekend een bijscholing over Big Mind bijgewoond. van Zenlerares Irene Bakker. (http://www.zenspirit.nl/)

In het door de Amerikaanse Zenmeester Genpo Merzel Roshi ontwikkelde Big Mind proces worden technieken uit de Westerse Jungiaanse psychologie (Voice Dialogue) gecombineerd met inzichten uit het Boeddhisme. Het is een revolutionaire en effectieve methode waardoor we vanuit een ander perspectief zowel naar onszelf als naar de werkelijkheid leren kijken.

- Als hulpverlener, therapeut, coach of trainer heeft het perspectief van waaruit we kijken invloed op de manier waarop we een vraag / probleem benaderen. Big Mind – Big Heart stelt ons in staat te switchen tussen de verschillende perspectieven.
Groter kijken – groter zien!

- Het Big Mind proces kan bovendien meer inzicht geven in onszelf, ons bewuster maken van onze rol /positie, de (vaak onbewuste) schaduwkanten van het ‘geven van hulp’ en onze eigen ‘disowned voices’.

- Ook staan we stil bij hoe Big Mind Big Heart benut kan worden in ons werk.

Ervaringsleren... is mijn inziens de beste methode, eerst ervaren hoe het bij jezelf is en daarna weer toepassen in je werk. En zo werkt het ook; de nieuwe inzichten waren al direct toepasbaar deze week...