donderdag 3 december 2009

Rommelen in de marge.....


Groepen begeleiden is zo ontzettend leuk, want het levert mij ook steeds weer nieuwe inzichten op. Vorige week kwam het ter sprake in een van de groepen: " Wat doen we met negatieve gevoelens'? . Mindfulness is daar heel duidelijk in "we kiezen voor de gulden middenweg; we lopen er niet voor weg, maar we verzuipen er ook niet in" Blijf ademen en kijk er rustig naar met een milde houding. Een cursist kwam met een andere oplossing; 'laat de negatieve emoties vallen en wek positieve emoties op'.Met andere woorden "verplaats je aandacht naar het licht" Ja..... als het je helpt is dit ook een prima manier om je leven -in moeilijke tijden- wat draaglijker te maken. Maar het onderwerp liet me niet los... (dank je N.) Eigenlijk is dit een oplossing uit de cognitieve gedragstherapie en die is prima!. Maar..... het is een oplossing binnen het oude paradigma. Mindfulness en Transpersoonlijke Ontwikkeling (TO) bieden je een nieuw paradigma! ik zou willen zeggen : 'vanuit de cognitieve gedragstherapie blijf je knutselen aan je oude fiets, maar Mindfulness en TO geven je een Auto'.

Willen we echt wat veranderen in ons leven dan zullen we moeten overstappen op een nieuw bewustzijn.. en daar hebben we nieuwe methodieken voor nodig, zoals die binnen de Transpersoonlijke Ontwikkeling en Mindfulness voor handen zijn.
Mijmer.... en nou moet ik heel hard rennen, want voor je 't weet word ik op het matje geroepen om dit standpunt in het bolwerk van de Geestelijke Gezondheidszorg te gaan verdedigen... Want... zoals we uit de kunstgeschiedenis weten, wordt vernieuwing en verandering meestal niet erg op prijs gesteld!