dinsdag 27 januari 2009

Emptiness

N.a.v. de retraite op Ameland : Een Zenmeester zei eens tegen Genpo Roshi: Genpo, zorg ervoor dat jij je in deze wereld aan geen enkele theorie, overtuiging of opvatting hecht’.
Hij vertelde dit, toen een Vegetariër hem met ongeloof vroeg "is het echt waar dat jij wel eens vlees eet". Zelfs Vegetarisch eten -een unaniem understatement onder boeddhisten- blijkt slechts een overtuiging te zijn. Zelfs van deze overtuiging kan een ware boeddhist zich weer bevrijden.
Het antwoord was uitgebreid en inspirerend en ik wil dit niet uit zijn context halen. Het gaat mij in deze Column alleen om de uiteindelijke leegheid van alles.

Uiteindelijk is alles leeg. De dualistische wereld bestaat uit een leeg vel papier en met de eerste pennenstreek begint de subjectiviteit. Elke theorie die ik aanhang, elke overtuiging die ik heb is uiteindelijk nergens op gebaseerd. En toch heeft de dualistische mens vastigheid nodig op aarde. In de kloosters wordt deze vastigheid gevormd door een strak dag ritme, gewoontes en overtuiging. In een land geeft de Grondwet vastigheid en bij een studentenvereniging heb je de statuten die bepalen wat goed en fout is.

Het is allemaal nodig, om via deze regels uiteindelijk te kunnen ontdekken dat we als mensen helemaal vrij zijn. Alles is in beginsel leeg!

Foto: DJ.
Dat open gat daar achter die zon... daar achter is het leeg.