maandag 23 maart 2009

Waterhouse; betoverd door vrouwenDe vooruitgang en de wetenschap hebben er voor gezorgd dat de mens ontzield is geraakt zegt Carl Jung. de wetenschap is een geloof geworden en alles wat niet rationeel te benaderen is, is niet waar en dus niet belangrijk. De natuurkundige Newton en de filosoof Descartes hebben een belangrijke invloed gehad op deze visie. Alle volgende grote denkers hebben vervolgens op dit Paradigma voortgeborduurd. Met Descartes en Newton is- volgens Carl Jung- de ontwikkeling van de wereld de verkeerde kant op gegaan. De mens heeft afstand genomen van het mytische denken, van de symbolen, het ongrijpbare, het goddelijke, het vrouwelijke, etc.
Dit is in de kern wat we als individue voelen wanneeer we vastgelopen zijn. je hoort mensen dan ook vaak zeggen: "ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar ik mis iets". En dat gemis, daar gaat het hier om.
Een leuke manier om hier weer wat feeling mee te krijgen is een bezoek aan de prachtige tentoonstelling van John William Waterhouse, die tot 3 Mei in het Groninger Museum te zien is.

Koop een kaartje en huur een audiofoon zodat je binnen drie tellen de wereld van de mythen en de symbolen binnen kunt gaan. Er hangen fantastische schilderijen die gebaseerd zijn op de oude Griekse en Romeinse Mythologien en Engelse Sagen en Sprookjes. De grote thema's komen je allemaal tegemoet en als je je er voor openstelt is het absoluut de moeite waard. Tip: 'Ga alleen en gun jezelf dit uitje.