vrijdag 29 mei 2009

Premissen


Over 'Premissen' leerden we bij het vak wetenschapsfilosofie op de Universiteit. Ik kan mijn enthousiasme nog voelen toen de docent hier over begon te vertellen. Ergens had ik wel door dat dit iets heel belangrijks was. Een premisse is een ander woord voor vooronderstelling. Alles wat een mens zegt, is gebaseerd op een vooronderstelling. En daarom is het ook zo belangrijk om goed naar de ander te luisteren. Als coach/ therapeut kan je de ander dan bewust maken van zijn vooronderstellingen.

De onderliggende vooronderstelling en de intonatie kleuren de boodschap en geven veel informatie over de opvattingen van de ander. Even een aantal voorbeelden:

- Wanneer iemand zich bijvoorbeeld afvraagt of hij wel bij de goede cursus zit, dan zit daar een vooronderstelling achter dat er een goede cursus en een foute cursus bestaat.

- Wanneer iemand bijvoorbeeld zegt: ‘ik ben al meer dan vijftig keer naar de sportschool geweest’, dan zegt hij impliciet ook dat dit bewonderenswaardig is.

- Als iemand zegt “Het boek heb ik wel gelezen", dan zegt hij dat hij iets anders niet gedaan heeft en impliciet verontschuldigt hij zich daarvoor’.
- En wanneer je tot slot nog eens naar de Column van gisteren kijkt, dan is het woordje 'tussendoor' de premisse.

De taal is zo mooi voor het krijgen van bewustzijn en het leren kennen van je zelf! (In den beginnen was het woord!)

Premissen zijn vaak onbewust, ze zijn vanuit de opvoeding en de maatschappij aan je opgedrongen en ze remmen je ontwikkeling naar een Vrij mens. Het is belangrijk wanneer je als therapeut deze onderliggende Premissen boven water kan halen en de ander daar bewustzijn op kan geven. Deze Premissen hebben grote invloed op de dingen die je doet, de dingen die je laat of de dingen die je voelt.

Metafoor van de boom
Je kunt dit vergelijken met een Boom. Wanneer we ons bezighouden met de blaadjes van de boom ( enkel ingaan op dat wat iemand daadwerkelijk zegt), dan kunnen we alleen dat specifieke voorval aanpakken. Wanneer we met de onderliggende premissen aan de gang gaan, dan werken we op het nivo van een tak van de boom. En met het bewerken van deze premisse ( tak) beïnvloeden we alle blaadjes die aan deze tak zitten.

Oriëntatie: let er vandaag eens op als je in gesprek bent met een ander of je de onderliggende opvattingen en vooronderstellingen kunt horen.