maandag 16 november 2009

Authenticiteit, Vernieuwing en Taboe doorbreken


'de jonge 'vingtist' Henri De Groux gruwelde van de kladschilder van Gogh. Hij weigerde zijn werk te hangen naast 'de verschrikkelijke pot met zonnebloemen van meneer Vincent of welke oproerkraaier dan ook ' blz 127

De biografie van James Ensor is uit .... en wat blijft er nou hangen? ..... James heeft een verschrikkelijk leven gehad; zwaarmoedig en altijd op zoek naar erkenning... het lot van veel kunstenaars. Het publiek is oppervlakkig en de critici zijn kwetsend, de grootsheid van het werk wordt niet gezien. James Ensor was zijn tijd ver vooruit en juist die schilders hebben het zwaar en zij zijn het die -vaak pas postuum- grootse erkenning krijgen. Juist hun schilderijen worden nu voor miljoenen verkocht. James Ensor werd aan het einde van zijn carrière, op 65 jarige leeftijd, eindelijk erkend.. dat was aanvankelijk fijn, maar uiteindelijk hoefde het niet meer van hem. 'Zijn blik was niet meer gericht op de toeschouwer, maar op de eeuwigheid"
Altijd ben ik op zoek naar het antwoord op de vraag : 'wanneer is kunst nou Kunst?' Is dat iets objectiefs? nee... 'heeft het met mooi te maken?' nee... Grote Kunst heeft vooral te maken met Authenticiteit, Vernieuwing en Taboe doorbreking. James ging zijn eigen gang en ondanks de critici ging hij door en ontwikkelde zijn eigen stijl. ondanks alles bleef hij trouw aan zichzelf. Deze bijzondere kracht die je o.a. bij de grote Kunstenaars ziet, is een van de belangrijkste factoren voor succes.

mijmer... mmmm.... ieder mens heeft toegang tot deze authentieke kracht... deze kracht mag nog veel meer vrijkomen in onze wereld.
Oriëntatie: kijk eens bij jezelf? hoe heb jij dat?