maandag 30 november 2009

Volgende week bestaat niet !


In de groepen komt het onderwerp 'Plannen', vaak naar voren. En dan hoor ik de mensen zeggen "ja maar je moet toch wel plannen als je voor volgende week een presentatie hebt!" Ja, daar kun je vanuit het verstand en vanuit het huidige 'plan-paradigma' moeilijk een antwoord op geven en toch klopt het niet. 'We kunnen niet plannen voor over een week". Volgende week bestaat namelijk niet! We kunnen onze eigen toekomst wel langzaam- van moment tot moment vorm geven.
Alles wat ik nu doe, zeg, denk en wil heeft enkel en alleen invloed op het volgende moment. Zodat mijn idee├źn en wensen langzaam van moment tot moment en uiteindelijk in de tijd vorm krijgen. Maar als ik Nu plan voor volgende week -dan sla ik wel 100.000 momenten over- waarin allerlei koerswijziging kunnen plaats hebben!
Bedenk eens welke gigantische hoeveelheid aan variabelen er in de werkelijkheid zijn die het volgende moment bepalen, laat staan de volgende 100.000 momenten. En dan vergeten we het allerbelangrijkste nog; Ook wijzelf zijn elk moment onderhevig aan verandering. Hoe kunnen we nou weten wat wijzelf op de lange termijn willen of kunnen?
Mijmer.... Tja... als dit bewustzijn eenmaal is doorgedrongen, is er dan nog een wetenschapper of ondernemer die op zoveel onzekerheden een hypothese wil formuleren of een plan wil maken? Dit bewustzijn vraagt toch om een andere, een nieuwe manier van werken in deze nieuwe eeuw!
Ori├źntatie: hoeveel vertrouwen heb jij op je lange termijn planning? Sta je er nog steeds achter als de tijd gekomen is? Hoe vaak maak je mee dat alles toch heel anders loopt? Zou er een andere manier zijn om hier mee om te gaan? wil jij je je nek uitsteken? wil jij je 'comfort zone' verlaten en bijdragen aan een nieuw paradigma?
Er was een tijd dat we dachten dat de aarde plat was... er was ook een tijd dat we dachten dat de zon om de aarde draaide... en er was ook een tijd dat we dachten dat we een planning konden maken voor volgende week .....