dinsdag 16 juni 2009

Processen


Boedhisten zeggen wel eens ‘Het leven bestaat uit een continue opeenvolgingen van geboorte en dood’. De inademing is steeds opnieuw een geboorte en de uitademing een sterven. Met de inademing doen we nieuwe indrukken op en met de uitademing laten we alles weer los!
(mijmer… en als we hier nou tijd aan toevoegen, dan hebben we de geboorte van een baby en de dood van een oud mens en daartussen kan wel 80 jaar zitten…. dus … het leven spiegelt zich in die ene ademhaling.)

Vandaag moest ik hier aan denken toen ik tijdens de meditatie weer een inzicht kreeg en een gevoel van vreugde zich van mij meester maakte. En terugkijkend op het roerige weekeinde en de vreugde en de opluchting van vandaag, deed het proces mij aan een geboorte denken. De geboorte van een nieuw inzicht!

Net als bij het krijgen van een kind, kenmerkt de eerste fase zich door ‘nieuwsgierige verwachting’ we lezen van alles en fantaseren er over. De laatste weken van de zwangerschap worden steeds zwaarder en uiteindelijk dient de zwaarste klus zich aan. Gedurende de bevalling gaan we als aanstaande moeders door alle emoties, gevoelens, lichamelijke pijnen en gedachtes heen. Op de top komt dan eindelijk het lang verwachte kind. Er is opluchting en vreugde, die gedurende de roze wolk nog volop aanhoudt, maar dan als de kraamverzorgster weg is, dan komen de eerste waterlanders. En een neiuwe golf (geboorte) dient zich alweer aan.

Het krijgen van een kind zou je kunnen beschouwen als een creatief proces. Een nieuw kind is gemaakt en wordt geboren. Vergelijk dit met het kunstwerk van de schilder, het boek van de schrijver, de symfonie van een componist maar ook het nieuwe inzicht van ‘de filosoof’
Ook bewustwording is een creatief proces!.

Tekening : de golf van ons leven ....

En ook dit bewustwordingsproces verloopt via een soortgelijk patroon. Begrijp je dat bewustwording verloopt via een patroon van vallen en weer opstaan? En begrijp je dat er steeds weer een bevalling komt? Als je begrijpt dat dit ons levenspatroon is, kun je de wisselende stemmingen in je leven misschien wat beter accepteren. En er niet onnodig lijden aan toevoegen. Na regen komt altijd zonneschijn, vertrouw daar maar op. Maar regen is wel nodig om de zonneschijn te kunnen zien.

De hele avond heb ik op deze Column zitten zwoegen en Hier is dan het nieuwe kind!