dinsdag 9 juni 2009

Vertrouwen op het autonome ontwikkelingsproces

Foto: op deze houtgravure uit het boek van Camille Flammarion (1842-1925), breekt iemand door de middeleeuwse wereld en bekijkt daar het onderliggende mechaniek waardoor de wereld draait.

Mmm, dit wordt een ingewikkelde Column, hoe moet ik het onder woorden brengen.
Zwaarmoedige gevoelens, ergens over inzitten, je bedrukt voelen, … jullie kennen het allemaal wel.
En wat hierbij helpt is Vertrouwen. Het vertrouwen dat het probleem dat je hebt (of het nare gevoel dat er is), onderdeel is van een groter Plan .. een groter ontwikklingsproces. Een probleem, voelt als een probleem, wanneer je idee hebt dat het
- onveranderlijk is
- dat jij de gene ben die het probleem moet oplossen
- dat jij denkt te weten wat de goede uitkomst is

De wereld is continue in verandering en elke situatie en elk probleem is dus ook continue in een ontwikkelingsproces. In elke Ademhaling zit die ontwikkeling.
Het tweede is dat de verandering die optreedt niet in mijn of jouw handen ligt. Er is een veel groter draaiend universum die alles regelt. Onze menseninvloed is miniem. Misschien zijn we alleen maar de toeschouwers van het ontvouwende universum.
En tot slot is het van belang om te beseffen dat wij te weinig bewustzijn hebben om te beseffen wat een goede uitkomst is. We overzien het grotere plan van de wereld niet ! Vertrouw er op dat de uitkomst van een probleem precies de goede uitkomst is binnen het grotere plan.

Vertrouw er op dat de wereld draait om jouw ontwikkeling, jouw groei en jouw bewustzijn.
Stop daarom met sturen, stop met zorgen maken, stop met piekeren en probeer daar vertrouwen tegenover te zetten. Kijk, adem en verblijf in het moment. Oefen steeds maar weer in die rol van de 'neutrale milde toeschouwer met een open mind'.

Mantra- Oefening voor moeilijke momenten: (4 minuten)

Beng je aandacht naar je ademhaling en reciteer de mantra’s
stap 1: ga naar je ademhaling (1 minuut)
stap 2: kijk naar je probleem
stap 3: reciteer mantra 1 ‘dit probleem is nu alweer aan het veranderen’(1 minuut)
stap 4: reciteer mantra 2 ‘de oplossing ligt buiten mij’ (1 minuut)
stap 5: reciteer mantra 3: ‘ik ben slechts de toeschouwer van het probleem en ik ben benieuwd naar het vervolg’! (1 minuut)