maandag 15 december 2008

Verhaal, beeld en geluid verbinden

Het schilderij van Waterhouse over Narcissus en Echo blijft me intrigeren.(zie foto bij Column van gisteren) Voor de kerstvakantie ga ik in de bieb op zoek naar het boek.

Bekijk de foto hieronder en ga eens met me mee...de mooie jongeman Narcissus is een krijger en hij bevindt zich in een verlaten bos. In het bos hoort hij de geluiden van de vogels, het ruisen van de wind en het kabbelende water. Wanneer hij wat water uit de beek wil drinken ziet hij zijn eigen gelaat en wordt er verliefd op. Hij is zo van zichzelf verguld, dat hij zijn blik er niet meer van af kan wenden. In datzelfde bos wandelt de nimf Echo. Omdat ze teveel praatte, heeft Hedra haar stem afgenomen. Echo is nog slechts in staat om de geluiden van anderen na te maken. Echo is verliefd op Narcissus, maar ze kan hem dat niet vertellen. Wanneer Narcissus een geluid maakt, hoort hij een echo. Hij kijkt op, wil een gesprek beginnen en roept 'wie is daar?' als antwoord klinkt slechts de echo 'wie is daar?' hij ziet niemand, zijn vragen kaatsen enkel terug.

Wanneer Waterhouse van het Klassieke verhaal een Beeld kan maken, kunnen er ook weer klanken bij gemaakt worden. De lage tonen vormen de stem van Narcissus en deze worden direct gevolgd door hoge Echo tonen.

Lekker improviseren op de piano en maar eens kijken welke klanken er bij dit beeld boven water komen. Van Verhaal… naar Beeld… naar Klank
oriƫntatie: Wist je dat je -ongeacht je leeftijd- altijd kunt besluiten om een muziekinstrument te gaan bespelen? wat dacht je van cello, viool, piano of zang? Is dit stiekem je droom, maar had je jezelf al af geserveerd als te oud of niet-muzikaal? Laat al je opvattingen los en oriƫnteer je eens opnieuw!