donderdag 24 september 2009

De daad bij het woord voegen!

In een van de Mindfulness groepen kwam de zin 'het gaat om daden en niet om woorden' prominent bovendrijven. Een van de deelnemers kwam er mee naar voren en het leek wel het thema van de avond.

Ja ... als we verandering willen, dan moeten we de daad bij het woord voegen. Woorden zijn niet voldoende. Je zou misschien wel kunnen zeggen 'het woord is het inzicht en de daden vertegenwoordigen de ervaring'.

Edel Maex citeert in zijn Mindfulness boek "er is nog nooit iemand geweest die heeft leren piano spelen door er over te lezen of te praten" Nee we moeten oefenen en ondanks vele tegenslagen moeten we gewoon doorgaan...

Gisteravond kreeg ik een telefoontje van Detlef Petry, een bekende psychiater uit Maastricht. . Deze man heeft zich 30 jaar lang gewijd aan de ziekste mensen in de psychiatrie. Juist met die mensen waarbij de hoop door iedereen was opgegeven, behalve door hem. En ik sprak met hem over oefenen. Detlef noemt zichzelf 'de gelukkige stenenroller' en zijn metafoor is gebaseerd op de mythe van Sisyphos. Elke dag moeten we een nieuwe steen naar de top van de berg rollen ... gewoon doen vanuit humaniteit zonder grote en zeer abstracte idealen. Het geluk zit in de zich herhalende handelingen van het dagelijks leven. Vrijdag 16 oktober neemt hij afscheid van zijn indrukwekkende carriere.

En hiermee kom ik tot slot op de oefening die mindfulness vraagt. Elke dag een half uurtje tijd uit trekken om te gaan zitten en de aandacht naar binnen te brengen.
Stelling: Het gaat niet om het resultaat, het gaat enkel em alleen om de oefening. Of met andere woorden " het gaat niet om de knikkers maar enkel om het spel"
(ik begrijp dat dit een wonderlijk statement is in een wereld die gedomineerd wordt door het behalen van doelstellingen)