woensdag 9 september 2009

De Centaur ChironDe Minotaurus … een mythisch hybride schepsel met het lichaan van een mens en de kop, hoorns en staart van een stier. Zie je hoe droevig hij uitkijkt over de zee…... wachtend op de bevrijding uit zijn labyrinth.... Heel anders is de wijze Centaur Chiron.

Vanmiddag bij een 'beeldende -sessie' met A, kwam ik er achter dat het om Chiron gaat... Chiron is een wijze en vriendelijke Centaurus die Achilles het boogschieten, de muziek en de geneeskunde bijbracht. Chiron is in staat om in twee werelden te leven, de wereld van de mensen en de wereld van de dieren. ……….
Op een dag galopeerde Chiron door het bos, nadat hij Achilles had lesgegeven. In de verte zag hij een groep reeën staan die druk en nerveus met elkaar in gesprek waren. Ze riepen Chiron erbij om hen van raad te voorzien. Toen Chiron dichterbij kwam vroeg hij wat er aan de hand was. ‘Kijk’ zij een van hen ‘hier ligt een dood hert en wij kennen hem niet!’ ‘We zijn bang dat er jagers in het bos zijn’ zei een ander ‘of dat hij vergif heeft gegeten’ zei een derde. Ze praten allemaal door elkaar. Chiron keek naar het dode hert en maande iedereen om op een afstand van het dode hert te gaan staan. Toen iedereen in een wijde kring om het dode dier heen stond, ging hij de kring rond en vroeg wat ze er van dachten. Toen elke ree zijn visie had gegeven, zei Chiron tenslotte: ‘Het hert is van ouderdom gestorven, jullie hoeven je nergens zorgen om te maken’. De reeën slaakten een zucht van verlichting en vervolgden hun weg.