dinsdag 4 november 2008

Mindfulness: Leren kennen versus beoordelen

Tijdens de kennismakingscursus Mindfulness lezen we met elkaar het boek van Edel Maex. Vanavond staat het thema: 'leren kennen' centraal.
De oefeningen binnen Mindfulness zijn er op gericht om de werkelijkheid te leren kennen. Dat is iets heel anders dan de werkelijkheid te beoordelen. Zo gauw we de werkelijkheid gaan beoordelen, komen we op de polariteit van goed en fout terecht. Dat wat we niet willen drukken we weg en dat wat we wel willen houden we vast. Op deze manier ontstaat er een eenzijdig beeld van de werkelijkheid. Binnen dit systeem hebben we al onze energie nodig om het mooie vast te houden en de schaduw buiten te sluiten. Onze energie wordt ingezet om de illusie in stand te houden.

Binnen Mindfulness oefenen we in een andere houding. Dit oefenen we als volgt:
Wanneer er een gevoel opkomt (bv: angst/schuldgevoel/ zwaarmoedigheid, opwinding etc.) gaan we er met de aandacht naar toe en we spannen ons in om de werkelijkheid die zich aandient te leren kennen. Vervolgens orienteren we ons op de vragen “Wat is het voor gevoel, waar voel ik het in mijn lichaam, welke gedachten komen er bij, wat is mijn automatische reactie op dit gevoel etc. In dit proces nemen we de rol in van objectieve ge├»nteresseerde toeschouwer en kennen dus geen waarde oordeel toe aan dat waarvan we ons bewust worden. Stelling: Het veroordelen van de werkelijkheid brengt een hoop onnodig leed met zich mee.