dinsdag 18 november 2008

Vrouwelijkheid

Wat is vrouwelijkheid! Een actueel thema voor vrouwen met opgroeiende kinderen.
Na het archetype moeder komt er ruimte voor het archetype vrouw. Ter voorbereiding op een workshop ( http://www.ikbenmoeder.nl ) gaat een transpersoonlijk therapeut dit eerst bij zichzelf onderzoeken. Daarom zijn we bij de intervisie gisteravond aan het werk gegaan met het sprookje ‘Vrijer Roland’ van Grimm. Een sprookje is - net als een mythe, een sage of een bijbelverhaal- een archetypisch verhaal. Dat wil zeggen dat het verhaal ons wijsheid biedt over essentiĆ«le en universele zaken in een mensenleven.

Een stukje uit het sprookje 'Vrijer Roland':

…….Nadat ze de heks onschadelijk hadden gemaakt, vroeg vrijer Roland het mooie meisje ten huwelijk. Ze spraken af dat het ‘mooie meisje’ op hem zou wachten, terwijl hij haar vader om haar hand zou vragen. Dagen en maanden verstreken, maar Roland kwam niet terug. Op de tocht terug naar huis, was hij verstrikt geraakt in de netten van een andere vrouw. ………

Dit thema uit het sprookje triggert ( 5 vrouwen) ons allemaal. De reacties van de aanwezigen liepen uiteen met ‘ik zou hem ter verantwoording roepen’ en 'ik zou me zwaar beledigd voelen en hem afwijzen’ tot ‘ik begrijp wel dat hij door een ander verleidt kan worden, maar lijdzaam wachten doe ik niet’. Allemaal verschillende reacties die heel kenmerkend voor een ieder van ons zijn.

Maar … het meisje uit het sprookje deed iets anders, ze ging verder met haar eenvoudige leven als huishoudster en veegde de vloer, ze liet zich niet verleiden door andere mannen en bleef in haar hart trouw aan haar Roland. Uiteindelijk werd deze trouw beloond.

twee gewaagde stellingen:


Stelling: het getuigt van mannelijkheid wanneer een man ontvankelijk is voor de netten van een andere vrouw!
Stelling:
de twee vrouwelijke eigenschappen: wachten en trouw blijven, zijn in onze masculiene samenleving teveel in de schaduw komen te staan.

meer over archetypes van Jung : http://www.spiridoc.nl/jung_archetypen.htm